Skip to main content

Häromdagen fikade jag med några tyska turister. De berättade om varför de väljer Sverige som resmål och hur de planerad sin resa.

De flesta tyskar väljer att semestra i Sverige för att vi har fantastisk natur. Det är lätt att göra sig förstådd på både engelska och ibland också tyska och samhället är lätt att röra sig i.

Mina nyvunna tyska vänner berättade att de däremot tycker det är svårt att planera sin semester i Sverige speciellt när det kommer till att hitta och välja hotell som uppnår förväntningarna.

”- För att vi ska köpa nätter på ett hotell så vill jag veta att hotellet har ett pågående hållbarhetsarbete. När vi skulle söka efter hotell att bo på i Sverige så fanns det ingen information om hotellets hållbarhetsarbete alls. Ibland hittade jag lite information om hur de hanterar matsvinn och att de uppmanar gästerna att inte byta handdukar varje dag…”

”- I Tyskland kan man t ex på bokningssajter filtrera bort de hotell som inte arbetar med hållbarhet. Vi vill som kunder veta att vår semester i Sverige – och på hotellet – blir så hållbar som möjligt. Vi vill veta att personalen behandlas och utvecklas, att hotellet minimerar sina avtryck i produkter, service med mera. Hållbarhet handlar ju inte bara om att värna om miljöpåverkan utan det handlar om så mycket mer…”

Jag som Turismvetare kan bara konstatera att de flesta svenska hotellen inte ser fördelarna med att arbeta med hållbarhet enligt Agenda 2030. En hotellägare sade till mig att det bara tar tid och inte ger några extra intäkter. Men om det nu är så att hotellgäster väljer bort icke-hållbara hotell – då får inte hotellet några gäster?!

Idag är det ett måste för ett hotell att ha ett pågående hållbarhetsarbete – och marknadsföra det!